Vårt miljöarbete grundar sig på två övergripande miljömål
Mål 1: Vi ska minska utsläpp av farliga ämnen och partiklar
Mål 2: Vi ska genom kontinuerlig utbildning och eget engagemang samt genom samarbete med beställare, myndigheter, branschen och leverantörer, aktivt arbeta för att förebygga och minimera vår miljöpåverkan.
GUB:s största påverkan på klimatet och miljön kommer från trafiken. Bussarna släpper ut skadliga ämnen i form av koldioxid (CO2e), svavel (S), kolväten (HC), kväveoxider (NOX) och partiklar (PM).
Dessutom finns det i vår övriga verksamhet (verkstad, karosseri, lackering, fordonstvätt) andra källor till utsläpp av farliga ämnen.
I vårt miljömålsarbete arbetar vi med olika åtgärder för att minska våra utsläpp.
Vårt miljöarbete påverkas i flera fall av faktorer som vi inte direkt styr över. Bränsleförbrukningen hos våra bussar påverkas t.ex. av gatumiljön och den övriga trafiken, och nyttjandet av våra bussar påverkas av hur busslinjerna planeras.
Vi har därför valt att i vårt miljömål aktivt arbeta för att få med ett miljötänkande hos de parter som påverkar kollektivtrafiken i region och kommun för att uppnå en så hög effektivisering som möjligt.
Samtidigt är det också viktigt att vi håller oss uppdaterade och följer med i den tekniska utvecklingen, såväl vad gäller fordon och system för fordonsunderhåll som olika system och verktyg för planering och drift av verksamheten, inte minst på IT-sidan.
Exempel på åtgärder vi arbetar med för att uppfylla våra miljömål
Fordonsprestanda.
Fossilfria och förnybara drivmedel; biogas, HVO och miljövänligt producerad elektricitet.
Grundutbildning i vårt miljöarbete för all personal samt därutöver utbildning i sparsam körning för bussförare.
Bränslebesparingssystem/sparsam körning i alla stadsbussar.
Planering för att minimera tomkörningar.
Källsortering.
Kontrollerad kemikalieanvändning och -hantering.
Samarbetsgrupper inom och utanför företaget.
De främsta miljömålens resultatutveckling
Utsläppen av CO2e mäts i ett livscykelperspektiv där även produktionsfasen för drivmedlen räknas in (via schablonvärden). För år 2023 räknades utsläpp från biogas som negativa vilket gav den kraftiga nedgången i utsläpp. 2024 räknas biogas åter som bidragande till utsläppen.
Utsläppen av kolväten som mäts i förbränningsfasen har fortsatt minskat över tid. En tillfällig ökning noterades 2023 i samband med kraftig utbyggnad av antal fartgupp vilket leder till ökat antal inbromsningar och accelerationer och därav följande ökade utsläpp. Övergång till fordon med bättre miljöprestanda, främst elbussar, har 2024 kompenserat för detta.
Utsläppen av kväveoxider som mäts i förbränningsfasen har fortsatt minskat över tid. En tillfällig ökning noterades 2023 i samband med kraftig utbyggnad av antal fartgupp vilket leder till ökat antal inbromsningar och accelerationer och därav följande ökade utsläpp. Övergång till fordon med bättre miljöprestanda, främst elbussar, har 2024 kompenserat för detta.
Utsläppen av partiklar som mäts i förbränningsfasen har ökat något de senaste åren. En tillfällig ökning noterades 2023 i samband med kraftig utbyggnad av antal fartgupp vilket leder till ökat antal inbromsningar och accelerationer och därav följande ökade utsläpp. Övergång till fordon med bättre miljöprestanda, främst elbussar, har 2024 delvis kompenserat för detta.
Andelen förare som når upp till våra besparingsmål ligger fortsatt högt men har minskat något de senaste åren. Delvis beroende på att kraven skärpts men till stor del beroende på trafikmiljön som förändrats och gjort det svårare att nå målet. Från 2024 sänktes därför målbilden något men trots en höjd andel förare som nådde målen nådde vi inte riktigt upp till målet. För 2025 kvarstår nivån på målet men beräkningen har ändrats något och är nu viktad samt innefattar även komfortmätning utöver de rena bränslebesparande faktorerna.
I förhållande till bränsleförbrukningen innan systemet för sparsam körning infördes för drygt tio år sedan har vi, trots en ökad andel ledbussar och bussar med klimatanläggning vilket inte ingick i underlaget för framtagande av basmatrisen, sparat allt mer bränsle/energi över åren. Det beror på en kombination av energieffektivare fordon och ett sparsamt körsätt. Förare som når målet på månadsbasis belönas också med en ersättning på sju kronor per inloggad timma.
Mer om GUB:s miljöarbete och miljömål finns att läsa i våra Miljöredovisningar.