GUB testar eldriven servicebil

Nu provar GUB en transportbil som drivs med el. Testet genomförs i samarbete med BioDriv Öst och Hedin Bil inom projektet Transportutmaningen.

–Det är viktigt att vi kan erbjuda aktörer som GUB möjligheten att testa fordon på el. Alla förnybara alternativ behövs i omställningen om vi ska nå målet om 70 procent minskade utsläpp till 2030 och där är el ett viktigt drivmedel, säger Felix Ek, projektledare på BioDriv Öst.

GUB får under en vecka möjlighet att testa eldrift i den dagliga verksamheten. För GUB handlar det om att använda bilen för hållplatsservice runt om i länet.

–Då vi rör oss i hela länet i våra uppdrag är det viktigt att vi känner en trygghet i att bilarna klarar av att köra längre turer utan att behöva stödladda. Nu börjar bilarna få så pass bra räckvidd att eldrift är ett intressant val för oss och vi har också sedan tidigare eldrivna personbilar i vår fordonspark. När delar av stadsbussarna nu ska börja gå på el känns det bra att även kunna testa större servicebilar som drivs med el, säger Jonas Skovgaard, VD vid GUB.

I BioDriv Östs projekt Transportutmaningen bidrar Hedin Bil med utlåning av eldrivna lätta lastbilar. Samarbetet är viktigt för att slå hål på de myter som fortfarande finns kring framförallt el- och biogasbilar; som att det inte finns några fordon, att det inte fungerar praktiskt i verksamheten och att det är mycket dyrare att köra på el eller biogas.

–Vi på Hedin Bil har ett brett utbud av bilmärken hos oss och vi ser nu hur de allra flesta börjar erbjuda både personbilar och transportbilar i elutförande. Vi ser väldigt positivt på den utvecklingen och vill såklart vara med och sprida kunskap om både fordonsutbud och kostnadsbild, säger Richard Isaksson, Transportbilssäljare på Hedin Bil.

GUB är den senaste i ledet av aktörer som testar transportbilar på el inom projektet Transportutmaningen. Även MLT i Uppsala har en låneelbil under samma period. Under de kommande veckorna kommer de och vi i våra sociala medier rapportera hur elbilen fungerar i den dagliga verksamheten. Följ alla erfarenheter från testen under #eldriv.

Om Transportutmaningen

Transportutmaningen är ett projekt i sex län i Östra Mellansverige och Stockholmsregionen som finansieras av BioDriv Öst och Naturvårdsverket via Klimatklivet. Transportutmaningen syftar till att påskynda transportsektorns omställning till förnybara alternativ och vänder sig till företag som söker stöd och rådgivning i sin omställning. Som en del i projektet inspireras även aktörer att anta Fossilfritt Sveriges Transportutmaning.

Rulla till toppen